Повернутися до звичайного режиму

Про користь гарячого харчування школяра

/Files/images/harchuvannya/1.jpg /Files/images/harchuvannya/2.jpg

Гаряче харчування в системі харчування людини має вкрай важливе значення.Багаторічний досвід спостережень лікарів і педагогів показав, що учні, які не споживають під час навчального дня гарячу їжу,швидше стомлюються, частіше скаржаться на головні болі, втому, на болі в шлунку, поганий присмак у роті, поганий настрій і знижену працездатність. До того ж, згідно зі статистикою, хвороби шлунка серед дітей шкільного віку займають друге місце після захворювань опорно-шкільного віку займають друге місце після захворювань опорно-рухового апарату. Словом, все більше фактів говорить на користь обов'язкового гарячого харчування для всіх школярів під час їх перебування в школі. Ще не так давно статистика показувала, що школярі, особливо старшокласники воліють не якісну їжу, а чіпси, бутерброди, кока-колу,всілякі рекламовані сухарики. На щастя тенденція почала змінюватися і все більше старшокласників схиляються до того, що при великому навантаженні в школі необхідне гаряче харчування. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Маленька людина, що залучається до знань, не тільки виконує важку працю, але одночасно і росте, розвивається, і для всього цього вона повинна отримувати повноцінне харчування. Сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для зростаючого організму обов'язкові молоко, сир, сир, кисломолочні продукти - джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибуля, морква, бобові, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше двох літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків. Харчування школяра має бути збалансованим. У меню школяра обов'язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали й мікроелементи. Ці компоненти самостійно не синтезуються в організмі, але необхідні для повноцінного розвитку дитячого організму. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має бути 1:1:4.Калорійність раціону школяра повинна бути наступною: 7-10 років - 2400 ккал 14-17 років - 2600-3000 ккал якщо дитина займається спортом, вона повинна отримувати на 300-500 ккал більше.


Здорове харчування для школяра

До складанняповноцінного раціону школяра потрібно глибокий підхід з урахуванням специфіки дитячого організму. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Маленька людина, що залучається до знань, не тільки виконує важку працю, але одночасно і росте, розвивається, і для всього цього вона повинна отримувати повноцінне харчування. Напружена розумова діяльність, незвична для першокласників, пов'язана зі значними витратами енергії.

Сучасний школяр, на думку дієтологів, повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для зростаючого організму обов'язкові молоко, сир, сир, кисломолочні продукти - джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву, бобові, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше одного-півтора літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків.

/Files/images/harchuvannya/3.jpg

Батьки покладають великі надії на правильний сніданок - адже вони особисто контролюють цей процес і можуть бути абсолютно впевнені, що хоча б раз на день дитина поїла як слід. Однак не всі знають, який сніданок найбільш цінний для школяра.Крім солодкого чаю, варення і кондитерських виробів, в ранковий сніданок школярів повинні обов'язково входити хлібобулочні вироби, каші (вівсянка зарекомендувала себенайкраще), макарони, свіжі овочі, з фруктів переважно яблука, багаті клітковиною і пектином. Це складні форми вуглеводів, запас яких необхідний дитині. Решту вуглеводів краще розподілити на проміжні прийоми протягом шкільного дня: фруктові напої, чай, кава, булочки, печиво, цукерки забезпечать постійне надходження свіжих порцій глюкози в кров і стимулюватимуть розумову активність школярів.Другий за значущістю компонент їжі, потрібний для задоволення енергетичних потреб школярів - це жири. На їх частку припадає від 20 до 30% від загальних добових витрат енергії.У харчовому раціоні школяра має бути присутня в необхідних кількостях клітковини - сумішречовин, які знаходяться в стеблах, листках і плодахрослин. Вона необхідна для нормального травлення.Білки - це основнийматеріал, який використовується для побудови тканин і органів дитини. Білкивідрізняються від жирів і вуглеводів тим, що містять азот, тому білки не можназамінити ніякими іншими речовинами.Школярі 7-11 роківповинні одержувати на добу 70-80 г білка, або 2,5-3 г на 1 кг ваги, а учні 12-17 років - 90-100 г, або 2 -2,5 г на 1 кг ваги .Діти і підлітки - юніспортсмени, що мають підвищені фізичні навантаження (у тому числі й учасникитуристичних походів), потребують збільшення добової норми споживання білка до116-120 г у віці 10-13 років. і до 132-140 г у віці 14-17 років.У дитячому харчуванні враховуються якісні особливості білків. Так, питома вага білків тваринного походження в раціоні дітей шкільного віку становить 65-60%, у дорослих-50%.Потребам дитячого організму найбільшою мірою відповідає молочний білок, так само як і всі інші компоненти молока. У зв'язку з цим молоко має розглядатися як обов'язковий, не підлягаючий заміні продукт дитячого харчування. Для дітей шкільного віку добова норма молока - 500 мл. Слід мати на увазі, що 100 г молока відповідає 12 г сухого молока або 25 г згущеного.Незамінні амінокислоти: лізин, триптофан і гістидин - розглядаються як чинники зростання. Кращими їхніми постачальниками є м'ясо, риба і яйця.

/Files/images/harchuvannya/4.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 330